2012. szeptember 1., szombat

Bessie


Első észlelés: 1793
Hely: Amerika, Egyesült Államok, Erie tó

Az Erie tó Amerikában található, ez a világ tizedik legnagyobb tava melynek hossza 241 km, maximális szélessége 57 km, legmélyebb pontja pedig 64 méter! Ezen tóban él egy állítólagos szörny, akit Bessie névre kereszteltek. Az első feljegyzések a megfigyeléséről 1793-ban készültek. Az utóbbi 30 évtizedben pedig gyarapodtak az észlelések. Leírása gyakran nagyon hasonló, a szemtanúk hasonlóan mondják el, hogy is néz ki a lény: teste kígyó szerű és szürke a színe. Hossza meglehet a 9-12 méter is, míg átmérője egy láb.

1793-ban Sandusky Ohiótól északra a Felicity nevű hajó kapitánya míg az úszó kacsákat fényképezte észrevett a vízben egy óriási kígyószerű állatot, mely legalább 16 láb hosszúságú volt.
1817 júliusában egy hajó legénysége számolt be szintén egy hasonló lényről, sötét színű volt. Ők 30-40 láb hosszúságúra, tehát 10 méter körülire tippelték a méretét. Ugyanezen évben egy másik hajó utasai látták, de a színe réz volt és 60 méter hosszúra becsülték!! Ez már eléggé hosszú, vélhetőleg nem ekkora az állat. Egyébként muskétákkal lőttek rá, de nem volt semmi hatása és a lény eltűnt.
A harmadik eset 1817-ben játszódott le Toledóban, amikor a francia telepesek - név szerint két testvér, Dusseau - találkoztak a parton egy lénnyel, mely mintha a haláltusáját vívná a szárazon. A két testvér óriásinak írta le, kb. 20-30 méter hosszúnak és hasonlított egy tokhalra. halálra rémültek tőle és elmenekültek, mire visszamentek az állatnak már csak a hűlt helyét találták. Vélhetőleg a hullámok segítették be a testét a vízbe az ismeretlen állatnak.
1892-ben is történt egy rendkívüli észlelés - Ohioban, Toledonál - melyről még a helyi lapok is beszámoltak júliusban.
Egy hajó egész legénysége és a kapitány látta hogy tőlük kb.1 mérföldre a víz habzik és amikor közelebb értek egy óriási kígyót láttak, mely mintha egy láthatatlan ellenséggel viaskodott volna. Amikor a lény megnyugodott és egyenesen úszott a vízben, hosszát kb. 50 lábra saccolták, további 4 láb a feje, mely a vízből kiállt. A sízne barnás volt, sötét szemei csillogtak és még nagy úszókat is megfigyeltek rajta.
1896-ban ismét történt egy észlelés, mégpedig május 5.-én a Crystal Beach közelében. Ezúttal négyen látták egészen 45 percen keresztül az állatot. Kutya alakú feje volt, 30 láb hosszú és még az éjszaka beállta előtt eltűnt a vízben..
További észlelések történtek 1969-ben, az 1980-as években és 1993-ban is. Legutolsóról állítólag kiderült, hogy csak pletyka, de elvileg megölt három embert is a lény, aminek a feje akkora volt mint egy kisautó. 2001 augusztusában is feltűnt az állat Ontáriónál a vízben úszók között és állítólag meg is harapott három embert. Ennek ellenére többnyire békés teremtménynek írják le.
Van egy oldal, név szerint a monstertracker.com ahová emberek küldhetik be élményeiket az állattal kapcsolatban. Számos ember állítja, hogy már látta a lényt, egyre több és több beszámoló érkezik az oldalra.
Annyira megszaporodtak az észlelések, hogy 5000 dolláros díjat adnak annak, aki elkapja Bessiet. Később ezt 100 000 dollárra növelte a Huron Lagoons Maria vitorlás kikötő tulajdonosa, Thomas Solberg.

A szkeptikusok szerint az állat nem létezik és csak egy tömeghisztéria az egész, vagy esetleg egy nagyobb harcsa vagy valamilyen halféle.

A lény hatással volt a populáris kultúrára is: a Clevelandi jégkorong csapat logója és van egy zenekar South Bay Bessie néven is. A Great Lakes Brewing Company sörgyártó cég is ábrázolta már sörösüvegein Bessiet. A tisztelet jeléül készítettek egy fa- és műanyagszobrot a lényről, melyet elhelyeztek a Huron folyótól északra egy szerpentinre, így minden járművezető láthatta.

2 megjegyzés:

  1. Jó pofa az új oldal, sajnos azt kell, hogy mondjam, túl vakítónak találom a fehér hátteret, tudom, hogy a fekete alapú oldalak nem valami szépek, de szerintem olvasás szempontjából a legelőnyösebb a fekete alapon zöld vagy sárga betű, mint pl. a CRYPTOZOOLOGY HUNGARY logódon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. majd lehet átjavítom olyanra! nemtudom még, az előző design is fekete hátterű volt, azért akartam valami újat.
      de lehet a rikító fehéret kicserélem valami kevésbé rikítósra, esetleg szürkésre

      Törlés