2011. július 28., csütörtök

A Hodag


Első észlelés:1893
Hely:Wisconsin,Rhineland kisváros

Egy folklór állat az Amerikai Egyesült Államokban, Wisconsinban. A története a főként Észak-Wisconsin-ra fókuszál, Rhinelander kisvárosára, mert itt fedezték fel.
1893-ban újságok számoltak be arról, hogy felfedezték a Hodag nevű állatot. Le is írták a lényt: feje egy békáéhoz hasonlított szarvakkal a fejtetőn, vigyorgó arca van. Lábai vastagok, de rövidek és karmokban végződnek az ujjai. Hátán tüskék, akár egy régi dinoszaurusz fajtának, farka pedig hosszú, egy tüskével a végén. A jelentéseket az ismert fűrészárus és fakitermelő cég, a Cruiser kezdte meg a tréfacsináló Eugene Shepardsal (1845-1923) együtt. A férfi először egyedül találkozott az állattal az erdőben. Megrémült tőle és elfutott szólni a munkatársainak hogy mit látott. Egy csoporttal együtt elindultak keresni az állatot az erdőben. Meg is találták, de állatot el kellett pusztítaniuk mivel az túl vad volt, így sarokba szorították és dinamittal felrobbantották. Egy rajzot is készített a férfi róla és megjelent a médiában.
Az újságok azt írták, hogy a legfurcsább, leghevesebb, legfélelmetesebb szörny volt valaha a földön. Az állat azonban kihalt, ugyanis tápláléka a helyi kutyák, bulldogok voltak, amik észrevehetően megritkultak a területen.
Shepards később, 1896-ban azt állította, hogy készített fotót egy másik Hodagról is,sőt egyet el is fogtak élve. A kép nagyon híres lett,az állat farkánál gugoló és kezében botot tartó férfi, az Shepards. A képen szerepel még Layton Shepard, a férfi unokája aki ekkor 7 éves volt, előtérben pedig a gyermek apja Mary Kosloske.
Azt állította jelentésében, hogy megküzdött egy ilyen állattal, a bányában ahol éppen dolgoztak és egy kloroformmal kábította el. Ezt a Hodagot elsőnek az Oneidai kisvárosban mutatta be először. Több ezer ember özönlött ide, hogy láthassák a lényt. Egy sátort állítottak fel, ketrecben mutogatták, de tisztes távolságban az érdeklődőktől. A szemtanúk azt mondták, hogy az állat mozgott és morog is. Shepards megmutatta az embereknek az állatot otthon a fészerében is. Az újságok írták a cikkeket, és egyre figyelmfelkeltőbb volt az eset, mígnem egy tudóscsapat - a Smithsonian Intézet pár tagja - bejelentette, hogy a helyszínre utazik és megviszgálják a felfedezést. Ekkor derült ki: az állat hoax, egy átverés. Shepards kénytelen volt elismerni,hogy csupán átverés az egész és Ő maga mozgatta a bábút vezetékeken keresztül. A Hodag egy vastag farönkből volt kifaragva, rajta ökrök szarvaival és szarvasmarha bőrből letakarva. A hörgést Shepards fia adta ki, jól elrejtőzve a bámészkodók elől. Az intézet nem volt meglepve, mivel a férfi nagy tréfacsináló hírében állt.
Pár kisebb történetet is olvastam még, ám sok infót nem találtam róluk, például hogy Shepards a mocsarakban, erdőben talált hodagot ketrecbe zárta, ami később tojásokat rakott. A kis hodagokat pedig betanította trükkökre, hogy majd jó pénzt hozzanak neki. Ezt is egy bonyolult, de jóindulató átverésnek könyvelhetjük el.
Miért csinálta ezt az egészet Shepards? A városka hanyatlóban volt, a cégek zártak be, sokan elköltöztek, az ipar rosszul ment. A gazdasági csőd felé közelített a város. Azonban miután a Hodagnak híre ment sok ember özönlött a helyre, hogy láthassák és fizettek is érte.
Végül a férfinak sokat köszönhet a város, mivel híres turisztikai hellyé vált. A Hodag lett a hivatalos jelképe, de nem csak a városnak, hanem a wisconsini Rhinelander Gimnáziumnak és frizbi csapatanának, valamint cégeknek és szervezeteknek is. A legfontosabb azonban a Hodag Country Fesztivál, melyet minden évben megrendeznek és több mint 40 000 embert vonz ez a nyári zenés ünnepség.
SAJÁT VÉLEMÉNY: Egyértelműen csalás, de legalább Shepards bá' jó munkát végzett és sok pénzt hozott a városkának, valamint híres turisztikai látványossággá tette ! :D

3 megjegyzés:

  1. a hodag neve, hasonlít arra, hogy hotdog!!! :D
    amúgy ez az állat, semmilyen ismert állatra nem hasonlít. hallottam, hogy még több ezer felfedezetlen állat élhet a földön.

    VálaszTörlés
  2. tényleg hasonlít, régen nekem is ez jutott eszembe róla :D bár ez egyértelműen nem létezik, de abban igazad van, hogy még sok állat rejtőzködik :) örülök, hogy ide tévedtél

    VálaszTörlés
  3. eredetileg a kasai rex miatt találtam meg az oldal, mert valahol hallottam róla. aztán azt kiolvastam, és megnéztem mi van még.

    VálaszTörlés